Следвайте Гласове в ТелеграмЕП одобри медиен закон, който затяга контрола върху

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕП одобри медиен закон, който затяга контрола върху
Коментари Харесай

ЕК взима на ръчно управление контрола върху европейските медии, включително социалните мрежи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Екологичен потенциал утвърди медиен закон, който стяга контрола върху медийното пространство в Европейски Съюз

Евродепутатите утвърдиха с голямо болшинство спорен закон за свободата на медиите, който дава спомагателни пълномощия на Европейската комисия. Гласуването беше излъчено на уеб страницата на Екологичен потенциал. Документът планува основаването на общоевропейски надзорен орган - Медиен комитет, чиято задача е да следи за използването на общоевропейските правила в Европейски Съюз.

Новият закон бе признат с 464 гласа „ за “, 92 гласа „ срещу “ и 65 гласа „ въздържал се “ и официално планува страните членки да бъдат задължени да пазят независимостта на медиите, а всички форми на интервенция в публицистичните решения се забраняват.

Евродепутатите включиха и механизъм за попречване на случайното ограничение или заличаване на без значение медийно наличие от огромни онлайн платформи като Фейсбук, X (бивш Twitter) или Instagram. Платформите първо ще би трябвало да разграничават самостоятелните медии от източници, които не са самостоятелни.

Френският евродепутат от опозицията Катрин Гризе счита, че новият Медиен комитет ще бъде под въздействието на Европейска комисия и може да узурпира пълномощията на националните органи за контрол на медийното пространство.

" Благодарение на този текст ще предоставим на комисията, която се управлява от Европейската комисия, надзор над всички регулатори и в последна сметка има риск тя да се трансформира в " министерство на истината ", " сподели тя при разискването на закона преди гласуването.

Според парламентаристката плурализмът и свободата на мненията са непознати на актуалната брюкселска администрация, за което свидетелства и отношението към опозицията в Европейския парламент.

Новите правила също по този начин задължават медиите да бъдат транспарантни, да разкриват притежателите си и източниците на средства, без значение дали става въпрос за реклама или държавни дотации. Това включва и финансиране от страни отвън Европейски Съюз.

Освен това органите на страните членки ще бъдат задължени да рапортуват на Европейската комисия за разноските за реклама в медиите и в интернет платформите. Що се отнася до държавните медии, законът изисква от тях да обезпечат плурализъм на мненията и независимо отразяване " в сходство с публичната им задача ".

От своя страна страните от Европейски Съюз би трябвало да обезпечат устойчиво финансиране, публицистична самостоятелност, бистрота и недискриминация при назначението на управлението им.

Общите европейски правила категорично не разрешават потреблението на шпионско съоръжение против медийни служащи, само че има спогодба: потреблението му е позволено под правосъден надзор, в случай че се отнася до " национални ползи " или съществени закононарушения. Европейските публицисти нееднократно са се сблъсквали със следене от шпионски програмен продукт като Pegasus поради професионалната си активност.

Източници: Риа Новости, europarl.europa.eu

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР